Khaya mahonie hout

Snelgroeiende boom, hout is oersterk maar toch gemakkelijk te bewerken en heeft een mooie roodbruine kleur.

Khaya wie?

De naam Khaya zegt je waarschijnlijk niets maar het is een Afrikaanse boomsoort. En vanwege zijn roodbruine kleur wordt ie ook wel Afrikaans mahonie genoemd. Khaya is een vrij makkelijk te kweken soort. Binnen het eerste jaar ontwikkelt een Khaya-plantje een diep wortelgestel, waardoor hij bestand is tegen droogte en goed overleeft op arme grondgebieden, zoals in Vietnam.

Snelgroeiende boom

De Khaya-boom groeit supersnel. Bijna twee keer zo snel als Amerikaans mahonie. Binnen 10-12 jaar is de boom volwassen en geeft hij vruchten waaruit olie wordt geperst. Als de boom geen vruchten meer draagt wordt ie gekapt voor de houtproductie. Vanwege de korte groei- en rijpingsperiode wordt Khaya beschouwd als duurzaam. In tegenstelling tot andere geïmporteerde houtsoorten is Khaya niet-invasief en niet schadelijk voor het milieu.

Lokale hout productie

Met behulp van internationale organisaties beginnen lokale boeren in Vietnam steeds vaker zelfstandig of in coöperaties, bosplantages op te zetten om op een duurzame manier hout te verbouwen. Zo krijgen ze ook een betere marktprijs voor hun producten en verwerven ze een stabieler inkomen. Daarnaast werken de boeren samen om bossen duurzaam te beheren en te beschermen tegen illegale houtkap.

Duurzaam hout

Het Khaya-hout dat wij gebruiken voor onze productie komt van duurzame bosbouw. Het wordt ter plaatse gedroogd, op maat gezaagd en verwerkt tot allerlei producten. Traditioneel wordt Khaya-hout gebruikt voor botenbouw, meubels en gitaren. Wij maken er servies van dat jarenlang meegaat en er prachtig uitziet!

Patroon en kleur

Khaya-hout heeft vers gezaagd een roze kleur die langzaam verandert in roodbruin. Het hout vertoont mooie tekeningen die veroorzaakt worden door de kruisdraad. Het spint van Khaya-hout is meestal geelachtig van kleur. In verse toestand is het kleurverschil tussen spint en kernhout niet groot, maar later wordt het veel duidelijker onder invloed van het licht en ontstaan er prachtige patronen.